fbpx

Harderwijker Mark illustreert kinderboeken: ‘Ik bedacht de figuurtjes ’s nachts’

Mark Broeze (37) woont zo’n tien jaar in Harderwijk en samen met zijn vrouw Anne kreeg hij dochter Evi (4). De Harderwijker is naast zijn baan bij een groot fietsenmerk ook illustrator. Zijn eerste kinderboek, Broezels, is net uit. “Broezels zijn letterdieren die het alfabet vormen.”

Op de kunstacademie in Arnhem ging hij aan de slag met typografie. Een soort spelen met letters en daar figuren van maken. “Ik begon met een muis en kikker als basis.”

26 letterdiertjes

Inmiddels zijn er 26 letterdiertjes ontstaan en is het alfabet compleet. Maar voordat hij het hele alfabet aan letters tekende, liet hij zijn ideeën nog varen. “Mijn studie in Arnhem is al een lange tijd geleden. Ik had wel vaker het idee gehad om iets met boeken te doen, maar was daar niet serieus mee bezig”, vertelt de illustrator.

Trek de champagnefles maar open

Tot acht jaar geleden. “Ik had een creatieve nacht en zat vol adrenaline. Ik pakte een fles champagne, maakte mijn vrouw Anne wakker en vertelde dat ik een briljant idee had. Ik wilde de 26 letterdiertjes op avontuur laten gaan en er een kinderboek van maken.”

Broezels

Het enthousiasme midden in de nacht was niet bij iedereen zo hoog. Hij liet zijn idee even voor wat het was, maar vergat het nooit. Twee jaar geleden kwam Mark zijn schetsen op de zolderkamer weer tegen en besloot vol voor zijn droom te gaan. “Ik ben een dag in de week minder gaan werken. Ik was vastberaden en had zin in deze nieuwe stap. Ik nam die dag extra tijd voor mezelf en voor mijn eigen ontwikkeling.”

“Brrr is een echte kinderklank”

Mark maakte op zijn ‘vrije’ dag de website en het kinderboek Broezels. “De naam komt deels uit mijn achternaam en ‘Brrr’ klinkt ook heel lekker. Het is echt een kinderklank die kleintjes leuk vinden om te zeggen.”

Schrijfster

Mark schreef het boek niet alleen. Hij kreeg hulp van Rosanne van der Wolf. “Ik kende Rosanne nog via-via. Ik vertelde haar mijn over mijn plan van het kinderboek en vroeg of zij het wilde schrijven. Dat deed ze en sinds vrijdag 2 oktober is het boek te koop.”

Toekomst

Het boek is voor kinderen van nul tot vier jaar. De Broezels zijn allemaal dieren en zo is het boek ook ontstaan. “De B is de beer, Rups, Olifant, Egel, Zeehond, Egel, Lam en Slak. Zo krijg je de naam Broezels weer en deze zeven dieren zijn de kerngroep van het verhaal. In de toekomst zou ik het leuk vinden om deze zeven dieren terug te laten komen in nieuwe boekjes. Zo groot als Nijntje is, dat zou echt een droom voor mij zijn met de Broezels!”, besluit Mark trots.

Interactief spelen

Wil jij het kinderboek Broezels ook lezen? Dat kan! Hij ligt onder andere bij boekenhandel Riemer&Walinga in de schappen. En online is het te bestellen. Wil je nog op ontdekking of alle 26 dierenfiguren beter leren kennen? Bekijk dan ook de interactieve website van Broezels, waar de dieren op de boerderij, in het bos, de savanne of op het strand spelletjes spelen.

Link naar het bericht: https://indebuurt.nl/randmeren/randmeerder-van-de-week/harderwijker-mark-illustreert-kinderboeken-broezels~101187/